Ağrıların Nedenleri

Ağrıların nedenleri, vücutta birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Ağrı, bir hastalığın belirtisi olabilir veya vücudunuzda meydana gelen bir yaralanmanın sonucu olarak ortaya çıkabilir. Ağrı, vücudunuzun size bir sinyal göndermesi ve bir sorun olduğunu bildirmesi anlamına gelir.

Ağrı duygusu, bize onlarla nasıl baş edebileceğimizin yolunu göstermek için bir uyarı biçimidir. Bir takım ağrının nedenleri arasında genellikle zorlamaya ya da aşırı yüklenmeye bağlı eklem ağrıları, kas ağrıları, gürültü, uykusuzluk, açlık, susuzluk, sinüzit, migrene ya da strese bağlı baş ağrıları, travmalara bağlı gelişen yumuşak doku ağrıları olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunların yanı sıra bir takım ağrı tanımlamaları aşağıdaki gibi ifade edilmektedir.

İşte ağrıların nedenleri arasında yer alan bazı durumlar:

  1. Yaralanmalar: Yaralanmalar, ağrıların en yaygın nedenlerinden biridir. Kırıklar, çekişmeler, burkulmalar ve diğer yaralanmalar ağrıya neden olabilir.
  2. Hastalıklar: Birçok hastalık, ağrıya neden olabilir. Örneğin, artrit, migren, fibromiyalji, sinüzit, romatizma, kanser, böbrek taşı, ülser, gastrit ve daha birçok hastalık ağrıya sebep olabilir.
  3. İltihaplar: Vücudunuzdaki iltihaplar da ağrıya neden olabilir. Örneğin, enfeksiyonlar, artrit, romatizma ve diğer iltihaplı durumlar ağrıya sebep olabilir.
  4. Cerrahi müdahaleler: Cerrahi müdahaleler de ağrıya neden olabilir. Ameliyat sonrası ağrı, yara iyileşmesi sırasında meydana gelen ağrı veya cerrahi müdahalenin kendisi nedeniyle ağrı oluşabilir.
  5. Kronik stres: Kronik stres, ağrıya neden olabilen bir diğer faktördür. Stres, kas spazmlarına ve vücutta gerginliğe neden olabilir, bu da ağrıya neden olabilir.
  6. Sinir hasarı: Sinir hasarı, vücudunuzdaki sinirlerin zarar görmesi sonucu oluşabilir. Bu da ağrıya neden olabilir.

Ağrıların nedenleri çok çeşitlidir ve her biri farklı bir tedavi yöntemi gerektirebilir. Ağrılarınızın nedeni konusunda herhangi bir şüpheniz varsa, bir sağlık uzmanına danışmanız önerilir.

Ağrıların Nedenleri
Ağrıların Nedenleri

Ağrı türleri

  1. Gerilim Tipi Ağrı: Ağrının hissedildiği bölgede dokuda gerilmeye neden olan bir şişme, kalınlaşma hadisesi olduğunda örneğin bir tümör dokusu, bir abse, hematom gibi hadiseler ağrı nedenidir.
  2. Sıkıntı Veren Hisler: Kızarıklık, dolgunluk, ödem, sıcaklık gibi ağrılar herhangi bir enfeksiyon nedeniyle oluşmakta olan kızarıklık, şişkinlik ağrısı nedenidir. Dokuyu şişirir ve hassas olmasına neden olur.
  3. İskemik Ağrılar: Dokuyu besleyen damarların kan taşıma özelliklerinin kaybolması sonucu, dokuya oksijen ulaşmaması sonucu o bölgede hücreler ölerek açığa çıkan zehirli maddeler ağrıya neden olur.
  4. Doku Zedelenmesi: Travma gibi nedenlerle dokuda yırtılma, kopma gibi nedenler ağrıya neden olur.
  5. İrritan Maddeler: Ağrı hissedilen bölgeye kimyasal aşanların ulaşması ile dışarıdan olan etkenlerle ağrı meydana gelir.
  6. Aşırı Basınç Ağrısı: Ağrılı bölgeye hariçten ve ya dahili nedenlerle ağrı etkisi meydana gelebilir.
  7. İrritasyon: Herhangi bir sinirin çevre dokularda oluşan hastalık ve tümöral nedenlerle irrite olmasına bağlı olarak ağrı meydana gelebilir. Sinir uçlarının herhangi bir travma, yanma, enfeksiyon, tümör ve infiltrasyon nedeniyle açığa çıkması sonucu ve irritasyona maruz kalmasi ile ağrı meydana gelir.
  8. Fantom (Yokluk) Ağrısı: İnsan beyini tüm vücuda alıcı antenler gönderir. Bu antenler sensör gibidir ve düzenli bir şekilde beyin otomatik olarak bu sensörleri yoklamak için sinyaller gönderir. Fakat bu sensörler devre dışı kalır ise, beyin istediği cevabı alamaz ise o bölgede sorun olduğunu ve bu sorunu ağrı olarak algılayıp hissettirebilir. Örneğin eli ampute olan bir kişinin beyni eli algılayamamasına rağmen sinyal gönderir ve cevap alamayınca elde ağrı olduğunu ifade eder. Buna Fantom Ağrısı denir.

Sportif ve Mekanik ağrıların nedenleri

Eklem ağrı tablolarında en iyi tedavi biçimi günlük egzersiz programlarıdır. Düzenli yapılan sportif faaliyetler ve egzersizler bir çok ağrının giderilmesi üzerinde etkili olmaktadır. Sportif faaliyetler haricinde giderilemeyen ağrı durumları ise, spor esnasında da zorlamaya bağlı ortaya çıkabilmektedir. Bunun için genellikle yüzeysel hızlı ağrı kesici kremler, ısıtma-soğutma uygulamaları yapılarak ağrıdan kurtula bilinmektedir.

Sportif faaliyetlere bağlı ağrıların yanı sıra mekanik ağrılar da büyük ölçüde kişinin sosyal hayatını etkilemektedir. Boyun fıtıklarına bağlı gelişen ağrılar ile ellerde parmak uyuşmaları ve güç kaybı tabloları da görülmektedir. Bel fıtıklarında ise kalçadan bacağa doğru yayılan ağrı şikayetleri tarif edilmektedir. İleri derece fıtık hastalıkları var ve gerekli egzersiz programlarından fayda görülmemiş ise mutlaka cerrahi aşamaya gelinmiş demektir. Cerrahisi gecikmiş kişilerde fıtıkların sinirlere uzun süreli baskı yapması ile kuvvet ve güç kayıplarına bağlı felç tabloları da görülebilmektedir. Bu durumlarda Beyin, Omurilik ve Sinir Cerrahisi uzmanı görüşü almak gerekmektedir.

Benzer Gönderiler