Ağrı ve Etkileri
Ağrı ve etkileri, vücudumuzdaki bir noktada var olan veya yeni ortaya çıkan istenmeyen rahatsız edici duygudur. Ağrı ve etkileri bize acı, ıstırap ve konforsuzluk verir. Hareket fonksiyonlarımızı kısıtladığı için biz onu bir hastalık, kötü bir durum olarak algılarız ve bir anda kurtulmak için panikle “her ne yapılması gerekiyorsa” diye doktora koşarız. Doktor olmazsa alternatif yollara gideriz.
Ağrı, vücudumuzun alarm sistemidir. Eğer ki vücudumuzun herhangi bir noktasında ağrı hissiyatı varsa vücudumuz bize bir işaret veriyor demektir. Bu bir tür alarm olarak nitelendirilmedir. O bölge ile ilgili bir sorun var bunu çözün diye beynimiz bizi uyarmaktadır. Sorunlu bölgede hissettiğimiz ağrı, acı duygusu o bölgeye odaklanmamız gerektiğini söyler. O noktaya bakın, bunun bir sebebi olmalı, bu sorun ne ise çözün diye uyarı verir. Sorunu anlamadan sadece ağrıyı kesmeye çalışırsanız işte o zaman sizden daha zararlı bir işkolik yoktur.
Örneğin solunum cihazına bağlı bir hastanın cihazının sürekli alarm verdiğini düşünün. Siz gidip sadece alarmı sessize alan bir düğmeye basarsanız, hastanın ölümüne destek olmuşsunuz demektir. Aslında cihazı kontrol ederek alarmın ötmesine neyin neden olduğunu bulmanız gerekir. Sorunu giderirseniz cihazın ötmesine son verebilirsiniz. Ayrıca bu sorunu ortadan kaldırırsanız hastanın tedaviye devam etmesine katkıda bulunmuş olursunuz.
Ağrıya neden olan etkenler
Ağrı ve etkileri nelerdir
Bu bağlamda insan vücudunda ağrılı bir durum oluştuğunda mutlaka ve mutlaka bakılması gerektiğini belirtmiştik. Soruna neden olan unsurları genel olarak şu şekilde sıralayabiliriz.
- Ağrının nerede veya nerelerde oluştuğunu
- Başlama zamanını
- Ağrının şiddetini
- Ağrı şeklini, batıcı, keskin, künt, ezici, yanıcı, iğneleyici, gerginlik hissi, basınç hissi gibi tüm formunu açıklamak gereklidir.
- Ağrının süresi
- Ağrının paroksizmal olup olmadığı (belli saatlerde veya periyotlarda)
- Dayanılabilir veya dayanılmaz olması
- Günlük yaşamı etkileyip etkilemediği
- Fonksiyon kayıpları yapıp yapmadığı
- Yer değiştirip değiştirmediği
- Daha önce tecrübe edilip edilmediği
- Herhangi bir etkenle soğu, sıcak, donuma, masaj gibi ajanlarla azalıp azalmadığı
- Eşlik eden başka belirtilerin olup olmadığı
- Daha önce kullanılmış olan bir medikal ajanla azalıp azalmadığı
Ağrı nedenlerinin anlaşılması
Genellikle hafif travmaya bağlı olarak gelişen yumuşak doku zedelenmelerinde görülen ağrılar daha fazla kendini hissettirir. Bu durum kaslarda ve konumuna göre farklı etki, eklemlerde farklı etki ile kendini belli eder. Açık yaralanmalarda ise ağrı biçimi daha farklıdır. Travmaya bağlı kesi ile ortaya çıkan ağrılar ve kırık kemik ağrıları daha dayanılmaz olur. Eklem ve kemik yüzeyinde oluşabilen yumuşak doku travmalarında da sinir hasarlarındaki ağrılar oldukça şiddetlidir. Bu ağrılar bazen pozisyon ve duruş bozukluğuna bağlı olarak tendon ve ligamet ağrıları şeklinde kendini belli eder. Özellikle bel ve boyun ağrılarında kriyocerrahi uygulaması yarar sağlamaktadır.
Bu tip ağrıları bertaraf etmek için klasik yöntemler pek işe yaramamaktadır. Bunun yerine etkin medikal tedaviler ve hareket kısıtlayıcı ortezlere başvurmak gerekir. Bu tip zorlamaya bağlı ağrılarda genellikle ağır sportif faaliyetler sonrası da görülebilmektedir. Ya da egzersizlerde uzun süreli aynı pozisyonda kalmaya bağlı gelişen eklem ağrıları yaygındır. Özellikle belirtmek gerekir ki ağrı nedenleri, ileri yaş gruplarında kemik erimelerinin artması ile ortaya çıkabilmektedir. Diğer rahatsızlıkların tedavilerinde kullanılan ilaçların yan etkilerine bağlı gelişebilen eklem ağrıları da oldukça yaygındır.
Ağrı türleri sadece bunlarla da kısıtlı değildir. Çoğu iç hastalıklarda oluşan organ hasarlarına bağlı ağrılar, sancılar ve yangılar da oluşmaktadır. Örneğin, midede görülen ülser tablolarında, kanser hastalıklarına bağlı görülen ağrılar da yoğunluktadır. Elbette hepsi oldukça rahatsız edicidir. Ama en yaygın olanı ise diş ağrısıdır. Buna neden olan ise genelde çürük dişlerdir. Çürük dişlerin sinir üzerinde oluşturduğu iltihap sonucu ortaya çıkan ağrı dayanılmazdır.
Her ne olursa olsun, yukarıda da belirttiğimiz gibi klasik ağrı tedavi yöntemleri de işe yarabilir ama medikal tedaviler daha etkin sonuçlar vermektedir. Bu gibi ağrı tablolarında mutlaka tıbbi destek almak daha doğru bir yoldur. Çünkü ağrıya neden olabilecek unsurları mutlaka bir tetkik ve görüntüleme yöntemleri ile doğrulamak gerekir.
Ağrı tedavilerinde uygulanabilecek yöntemler
Birçok ağrıdan kurtulmanın yolu oldukça basit olabilmektedir. İlaç tedavileri ile bazı ağrılar giderilebilmektedir. Ancak kronik ağrılarda sadece ağrı kesici tedaviler yeterli olmamaktadır. Örneğin çoğu yaygın bel, boyun ve sırt ağrılarında epidural enjeksiyon uygulamaları daha etkin çözüm sunmaktadır.
Tüm bunların akabinde, ciddi sorunlara meydan vermeden önce tıbbi destek almak için mutlaka doktorunuza müracaat ediniz. Daha büyük sorunlar çıkmasına erken dönemde engel olabilirsiniz. Erken teşhis hayat kurtarır.
Bir yorum
Yoruma kapalı.